Teater siden 1914

Hr. Laurentius ’Lorry’ Feilberg slog i maj måned 1914 dørene op for sit ny-istandsatte teater Riddersalen. I det store hus fra 1896 skulle finkulturen nu holde sit indtog med litterære kabareter og mindre skuespils opførelser. Forlystelsesetablissementet omfattede varietéen Landsbyen, teaterlokalet Riddersalen, spisestedet Drachmann Kroen, natklubben Guldaldersalen og Parken med udendørsservering og koncerter. Lorry åbnede stedet under mottoet ’festligt, folkeligt og fornøjeligt’.

I de første sæsoner opførtes der kabareter, men med tiden udviklede Riddersalen sig, i perioder, til en af de mest spændende, eksperimenterende teaterscener. Her blev der slået nye toner an. Det var i Riddersalen man kom for at opleve nye tendenser, avantgarde-teater og en perlerække af banebrydende kunstnere som Ludvig Brandstrup, Sam Besekow, Kjeld Abell, Bertolt Brecht og PH, hvis legendariske revyer blomstrede på Riddersalen i 1930’erne.

Nogle af Danmarks helt store kulturpersonligheder har stået på scenen her: Storm P, Liva Weel, Osvald Helmuth, Olga Svendsen, Marguerite Viby, Lulu Ziegler, Erling Schroeder og Jytte Abildstrøm for blot at nævne nogle få. Kjeld Abells debutskuespil fra 1935 Melodien der blev væk, om den lille mand Larsen spiddede tidsånden, og blev en bragende succes. Stykket blev opført over 600 gange og var med til at skrive Riddersalen ind i dansk teaterhistorie.

Siden da har skiftende direktører og ensembler spillet forestillinger, der rører hjerte og lattermuskler. Forestillinger der spejler vores samtid.

Cookie og privatlivspolitik

Læs mere