OmSorg

Projekt OmSorg 28.9 - 29.11 2020

Vi vil alle gennem vores liv opleve, at vi skal forholde os til sorg. Enten ved selv at være i sorg eller ved at være sammen med andre i sorg. Det kan for mange - både børn og voksne - være svært at sætte ord på sin egen sorg eller være dén, der gerne vil starte en samtale med en i sorg.

I samarbejde med Folkekirken på Frederiksberg, Biblioteket Frederiksberg, Musikhøjskolen, Frederiksberg Museerne sætter Teatret Riddersalen i efteråret fokus på sorg gennem teater, musik og foredrag.

Vi tilbyder kunstneriske oplevelser, der kan være med til at åbne for svære samtaler, til gavn og virke for både børn og voksne.

Alle arrangementer er med fri entré for børn. Af pladshensyn skal der reserveres billet til enkelte arrangementer.

Se programmet og hvordan du får billetter til OmSorg herunder. Der kommer løbende nye arrangementer med i kalenderen.

COVID-19 og OmSorg
Sundhedsmyndighedernes retningslinjer for afholdelse af arrangementer bliver løbende opdateret. Følg derfor venligst link til det enkelte arrangement for nærmere info om tilmelding, begrænset antal pladser, aflysninger mv.

Sommerfugledalen

Tab og sorg er en del af livet, både for børn og voksne. Her i børnebiblioteket blafrer sommerfugle rundt i en sommerfugledal og minder os om det evige liv.

Sommerfuglene i udstillingen er bl.a. lavet af børn fra Lindevangskolen og Søndermarkskolen som en del af et interaktivt kunstprojekt om sorg, døden og det evige liv med afsæt i Inger Christensens Sommerfugledalen og Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte.

Sommerfugledalen har siden vokset sig større og større, da gæsterne i KU.BE Huset fra 28.09-1.11 også har kunnet lave og skrive på en sommerfugl.

Idé og koncept: Annette Molin Brautsch – Præst i Flintholm Kirke og Dorte Holbek – Kunstner og scenograf på bl.a. Riddersalen.

Genre: Udstilling for børn og voksne
Dato:
3.11-29.11 2020
Sted: Børnebiblioteket, Falkoner Plads 3, 2000 Frederiksberg
Målgruppe: Børn og voksne
Entré:
Fri entré

 

 

 

 

Askepots hvide due
Inden Askepots mor dør, beder hun Askepot om at blive ved med at synge de sange, som de to så ofte har nydt at synge sammen. Moren bliver begravet i haven og hver gang en af Askepots tårer rammer graven, vokser en ny blomst frem i en helt ny farve. Aldrig er der set så smuk en grav på den egn. Men så en dag flytter en stedmor ind med sine to ækle døtre …

En sørgelig, morsom og rørende genfortælling af det klassiske folkeeventyr fra Brødrene Grimm. Børnene involveres med krop og stemme undervejs.

Medvirkende: Måle FortælleteaterSkuespiller Anette Jahn

Arrangementet er afviklet

Sorgen i Kunsten

Sanger og komponist Kira Skov og forfatter Naja Marie Aidt har begge mistet en nærtstående. Denne aften vil tage udgangspunkt i de værker, de som henholdsvis musiker og forfatter hver især har skabt, og som sætter ord og lyd på tabet, sorgen, angsten - og kærligheden. Efter oplæsning og koncert er der en samtale med studiepræst Charlotte Grunnet om livet, døden og det, at kunsten kan være en måde at være i sorgen og skabe et fælles rum for andre, selvom det ikke fjerner smerten og ensomheden.

Medvirkende: Sanger og komponist Kira Skov, forfatter Naja Marie Aidt og studenterpræst Charlotte Cappi Grunnet.

Arrangementet er afviklet

Brødrene Løvehjerte af André Andersen SOLO

Oplev den roste skuespiller og fortæller André Andersen gøre historien om Brødrene Løvehjerte lyslevende. En gribende familieforestilling for børn fra 8 år og voksne, som på en poetisk og varm måde giver afsæt for at tale om savn, sorg og hvad der mon sker, når man er død. Teateravisen har tidligere kaldt André Andersens forestillinger for "Skræmmende god storytelling" – forestillingen er godkendt af Astrid Lindgreens arvinger og har siden 2007 spillet landet rundt.

Arrangementet er afviklet

Møde med de Døde

Kom med på vandring på Frederiksberg Ældre Kirkegård, hvor bl.a. Storm P. ligger begravet. Undervejs møder du skuespillere, der levendegør både kendte og ukendte, der ligger begravet på kirkegården. Kirkegårdsvandringen er målrettet børn fra 6 år ifølge med voksne.

Medvirkende: Skuespiller Kristine Nørgaard og Thomas Knuth-Winterfeldt. Manus: Helle Krogh Madsen

Arrangementet er afviklet

En sten fra mit hjerte - Tilbud til skoler

Et tre dages forløb med to workshops og et teaterbesøg
Med udgangspunkt i billedbogen ”V” skal I sammen med forfatter Cecilie Eken arbejde med at skrive korte tekster om en sorg – noget, der tynger hjertet. Dagen efter laver I sammen med musikeren Peter Bruun musikalske kompositioner/lydlandskaber over jeres tekster.
I runder jeres arbejde af med at se den musikalske
forestilling ”V” på Riddersalen på dag 3.
Arrangementet er afviklet

Historien om V - Skoleforestilling

En eventyrlig opera om tab, savn og forsoning. Cecilie Ekens anmelderroste børnebog ”V” bliver til en musikalsk forestilling om en piges tab og sorg over en forsvunden far og hendes brændende ønske om at gøre alt godt igen uanset prisen.

Co-produktion af Zebu, Musikteatret Saum og Den Ny Opera i Esbjerg.

Arrangementet er afviklet

New Orleans Jazz Begravelser - en hyldest til livet

Hør præst og jazzsangerinde Elisabeth Børch fortælle om de traditionsrige New Orleans begravelser og lyt til tonerne af klassikere som “Nearer my God to Thee” og “Just a closer walk with Thee”, når Elisabeth og hendes 10 mand store orkester slipper New Orleans-stemningen løs i Riddersalen.


Medvirkende: Præst og jazzsangerinde Elisabeth Børch med orkester.

Arrangementet er afviklet

André Andersen SOLO: Brødrene Løvehjerte

André Andersen SOLO har siden 2007, med stor succes, fortalt dette vidunderlige eventyr, der starter i Sverige, udspilles i Nangijala og slutter ved porten til Nangilima. Forestillingen er godkendt af Astrid Lindgrens datter, og André er den eneste i Norden, der er blåstemplet af Lindgrens arvinger til at fortælle det smukke eventyr.

Medvirkende: Skuespiller André Andersen

Arrangementet er afviklet

Børns billeder af døden

Man siger, at børn er meget fantasifulde. Det er muligvis rigtigt. Men børn kan også være skræmmende konkrete i deres tænkning. Når børn sørger, har de brug for voksnes hjælp til at få de mange følelser og tanker ind i en fortælling, der både kan rumme den mistede, og som kan tåle at blive delt med andre.

Foredrag med Henning Nabe-Nielsen, der har mere end 20 års erfaring som hospitalspræst, og mange møder med børn, som sørger over egen sygdom eller tabet af en søskende eller forælder.

Medvirkende: Hospitalspræst Henning Nabe-Nielsen

Arrangementet er aflyst

Samtalesalon om døden

Tør du tale om døden? Har du taget stilling til, hvad der skal ske den dag, du dør? Når vi taler om døden, om hvad vi håber og tror, hvad vi er bange for, så skærper vi sansen for det liv, vi skal leve nu!

Denne aften sætter vi fokus på døden ved at samtale om den over et glas vin godt krydret med musik, sang og gode ord. Arrangementet er et samarbejde mellem sognepræst Annette Brautsch, hospicepræst Charlotte Clante og Riddersalen.

Medvirkende: Sognepræst Annette Molin Brautsch, hospicepræst Charlotte Clante og Daimi Gentle

Arrangementet er aflyst

Farvel Ms. Muffin

Om drengen Ernst og Ms. Muffin, som er et marsvin

En børnegudstjeneste med børneteater frit efter børnebogsklassikeren. En børnegudstjeneste med en inderlig og poetisk fortælling om at miste sit kæledyr. Om sorg og om kærligheden, der ikke hører op. Hvordan kan Ms. Muffin findes, når hun er borte? 

Vi deler madposer ud med madmuffins og kagemuffins til alle efter gudstjenesten.

Medvirkende: Sognepræst Bettina C. Tranberg m.fl.


Arrangementet er afviklet

 

Himmelhuse - Hvordan ser der ud i det evige liv?

Med udstillingen Himmelhuse, betragter vi livet efter døden gennem børnenes fantasi og forestillinger, når børn i alderen 7-11 år indretter huse, som de forestiller sig, ønsker sig, håber og tror, at man skal bo i, når man flytter til det evige liv. Måske kan børnenes konkrete og fantasifulde forestillinger hjælpe deres voksne med at sætte ord og billeder på det der med døden.

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem børn fra Sankt Markus Sogn, sognepræst Signe Danielsen og scenograf Dorte Holbek.

Genre: Udstilling
Dato: Fernisering fre. 23.10. 
Udstilling: 24.10. til 15.01
Sted: Bakkehuset, Rahbeks Allé 23, 1801 Frederiksberg
Målgruppe: Børn og voksne
Entré: Voksne entré - børn gratis.

En hyldest til kærligheden

Kunsten, kroppen og stemmen kan bringe os rundt om sorgen, troen og livsglæden på nye måder. Det er enestående, når ens egen stemme og krop giver efter for den energi, som de store følelser sætter i gang, og bryder ud i gospelmusikkens hyldestsang til troen og menneskelivet.
Kærlighedens helende kraft er unik, og i Gospelmusikken strømmer kærligheden ud mellem sangere, musikere og publikum. Det store underholdningsorkester Bersærk fra Musikhøjskolen er gået sammen med en gruppe dygtige sangere - kom og vær med til FESTEN!

Medvirkende:  Underholdningsorkesteret Orkestret Bersærk fra Musikhøjskolen og en vokalgruppe med lokale unge talenter.

Arrangementet er afviklet

Til middag med døden

Hvad skal man skrive i sit testamente? Vil man donere sine organer? Hvad har ens efterladte brug for? Hvordan forbereder man sig på døden? Alle disse ting vil vi tale om med en række fagpersoner, såsom advokat, bedemand, læge, våger og præst, mens vi nyder en middag tilberedt af Orangeriet. Arrangementet er et samarbejde mellem hospicepræst Charlotte Clante og Bakkehuset.

Arrangementet er afviklet

SorgFugl

Der er dage hvor den følger med overalt. Som et ekko ingen andre hører. Den svæver lydløst over himlen. Dens vinger er enorme.

Der er nætter hvor den lægger sig varm og godmodig ved din side. Den hvisker blidt om luftkasteller og synger vemodigt med sit blanke næb.

Der er morgener hvor den kommer flaksende ud af det blå. Den er vild og voldsom. Den lander tungt og klodset og alting vælter omkuld.

Det er svært at finde ord for sorgens intense fysikalitet. Sorg tager bo i kroppen. Den flytter ind. Pludselig deler vi tilværelse med en stor utilregnelig fugl og intet er som før.

Lokale autentiske sorgfortællinger fra Frederiksberg sættes i scene i værket SorgFugl. I samarbejde mellem NextDoor Project og lokale borgere, skabes et sorgritual, der med poetisk realisme forbinder fugles og menneskers sorg.

Genre: Sorgfortællinger fra Frederiksberg
Dato
Fre. 27. 11 kl. 20.00
Lør. 28.11 kl. 12.00, 15.00 og 18.00
Søn. 29.11 kl. 13.00
Sted:KU.BE, Dirch Passers Allé 4, 2000 Frederiksberg
Målgruppe: Børn og voksne
Entré: Fri entré. Tilmelding nødvendig.

Bestil billetter

Sange om sorg

Da Therese Fabricius mistede sin far for to år siden, afstedkom det en spontan nødvendighed og lyst til at arbejde med sorgen gennem musikken i et forsøg på at skabe et varmt, ærligt og vedkommende rum til de sørgende. Det rum inviteres du ind i, når hun sammen med rytmisk pianist og organist Martin Seier (Brønshøj Kirke) udvikler et levende musikalsk koncept, som er en vekselvirkning mellem sange skrevet fra et sted midt i sorgen og tale/refleksion over emnet.

Medvirkende: Therese Fabricius og Martin Seier

Arrangementet er afviklet

Foredrag med Cecilie Eken om børn, sorg og bøger

Cecilie Eken er blandt Danmarks vigtigste børne- og ungdomsforfattere. Hendes bøger har sat nye standarder for, hvad en børnebog kan være, og hvordan litteratur kan henvende sig til børn.

Hvad kan børn tåle at høre?
Med udgangspunkt i Cecilie Ekens nyklassiker Mørkebarnet (2007) og opfølgeren ’V’ (2016) fortæller forfatteren om, hvordan hun har arbejdet med børn og sorg og andre svære eksistentielle temaer.

Begge bøger er rigt illustreret af Malene Reynolds Laugesen og fortæller dystre historier om tilværelsens skyggesider og børn i sorg. Det mest påfaldende er imidlertid, at begge bøger er skrevet på rimede vers, der giver det tunge stof en svævende lethed. 

Alt det åbner Cecilie Eken op for i sit foredrag.

Arrangementet er afviklet

Sorgbiblioteket - et minibibliotek med bøger om sorg til børn og voksne

I november måned kan du besøge Sorgbiblioteket på Biblioteket Frederiksberg. Med afsæt i Cecilie Ekens og Malene Reynolds Laugesens to fantastiske billedbøger "Mørkebarnet" (2007) og "V" (2016), har biblioteket specialkurateret to samlinger af sorgbøger - én med bøger henvendt til såkaldt voksne og én med bøger henvendt til såkaldte børn. Alle bøgerne kan læses eller lånes på biblioteket af store og små.

EN STEN FRA MIT HJERTE
Udstillingen viser også de smukke resultater fra Cecilie Ekens arbejde med sorg i to 4.-klasser fra Skolen på La Cours Vej på Frederiksberg. Under overskriften "En sten fra mit hjerte" har børnene i oktober måned skrevet rimede tekster og dekoreret sten.

Sorgbiblioteket er kurateret af Biblioteket Frederiksberg under "Projekt OmSorg" i samarbejde med Riddersalen og Cecilie Eken. 

Genre: Udstilling for børn og voksne
Dato:
 4.-24. nov. 2020
Sted: Hovedbiblioteket, Falkoner Plads 3, 2000 Frederiksberg
Målgruppe: Børn og voksne
Entré: Fri entré

TAK for støtte til FREDERIKSBERG KOMMUNE, FREDERIKSBERG FONDEN og STATENS KUNSTFOND.

Cookie og privatlivspolitik

Læs mere