Børn og unge skaber kultur for kultur

Hvad er KulturCrew?

KulturCrew er et tiltag, som giver skoleelever evner, ansvar og indflydelse, der kan udvikle dem både som medarrangører af kultur og som mennesker. KulturCrew opstod i skolerne, men flere og flere kulturinstitutioner og kommuner har fået øjnene op for værdien af at inddrage KulturCrew ved arrangementer.

Riddersalen er en af dem. 

KulturCrew på Riddersalen

Her på teatret har vi samarbejdet med et KulturCrew fra Skolen på Grundtvigsvej på Frederiksberg, i forbindelse med juleforestillingen De Underjordiske i november/december 2016.

Forestillingen er en hyldest til Moder Jord, med afsæt i gamle landbrugstraditioner, højtidsfester, ritualer og varsler. Historien handler om Kornmoren, bundet af høstens sidste neg, som forsvinder på mystisk vis til høstfesten på Mikkelsdag. Hun må og skal findes, før det bliver jul, for at gården ikke skal rammes af misvækst og ulykker.

Vores første møde med KulturCrew var på teatret, hvor forestillingens forfatter, Signe Birkbøll, fortalte om stedets og teatrets historie, om scenen og rummet. Børnene stillede spørgsmål og fortalte om sig selv.

Step to var en udflugt til det biodynamisk drevne landbrug Kragebjerggård på Sydsjælland, for at give eleverne en fornemmelse af, hvor inspirationen til forestillingen blandt andet er hentet fra.

På gården fik de indblik i en livsførelse, der på mange måder minder om den, man havde på landet for 100 år siden. Med en blanding af konkret vidensformidling og historier om oplevelser med dyrene og jorden tydeliggjorde Kragebjerggårds Lene og Henrik Asser Jensen, at sammenhængskraften er livsnødvendig og at fx et ritual som det at binde en KORNMOR, har stor symbolsk betydning, når året går på hæld. Dengang som nu.

Sammen gik vi på opdagelse i kostald, hølade, over markerne til kalvefolden, æblelunden bistaderne og osteriet. I varmen fra et bål på gårdspladsen sad vi på vognlad mellem halmballer og bandt vores egne dukker af hø og spiste medbragte madpakker. Vi fik indblik i kohold, malkning, kompostering, grøntsagsdyrkning mm.

Efter gårdbesøget blev KultruCrew inviteret til sang og sceneprøve på Riddersalen. Der var tid til spørgsmål, og til at møde nogle af forestillingens medvirkende.

KulturCrew skulle efterfølgende forberede deres skolekammerater fra 0. til 3. klasse på, hvad de kunne glæde sig til og hvorfor, når de alle skulle i teatret hos os nogle dage senere.

Eleverne brugte billeder af Kornmoren og tekster om Mikkelsdag, som de selv fandt på nettet, og de viste kammeraterne deres egne hødukker fra Kragebjerg. De havde forberedt tegneopgaver, navnelege mm. ”Det var en stor succes, og de var helt høje bagefter. ”, skrev læreren Martin til os.

23. november kom Skolen på Grundtvigsvej til Riddersalens juleforestilling.

KulturCrew mødte lidt før deres kammerater. De delte sig ind i hold på 4 personer. Og så hjalp de teatrets skuespillere med de rutiner der følger med velkomst og indlukning til en skoleforestilling.

Nogle tog imod ved indgangen. Sagde velkommen og opfordrede klasserne til at iagttage, at de var i et over 100 år gammelt teater. Andre hjalp kammeraterne med at få lagt overtøj og tasker på dertil indrettede steder. Nogle stod inde i salen og hjalp spillerne derinde med at anvise pladser og byde velkommen før tæppet gik.

Og så gled forestillingen over de skrå brædder og stemningen i salen var fin.

Efterfølgende blev halvdelen af skolens klasser til ”spørgetime”.

Hér var det 4 elever fra KulturCrew der holdt styr på spørgsmålene fra deres kammerater.

En uges tid efter teaterbesøget tog vi til Skolen på Grundtvigsvej for at evaluere hele forløbet med KulturCrew og kontaktlæreren.

Vil du høre mere om mulighederne for KulturCrew på Riddersalen, kan du kontakte Anabela Lemos på tlf. 38 87 18 19 eller via anabela@riddersalen.dk

Læs mere om KulturCrew

Fakta om KulturCrew

KulturCrew startede under navnet ‘Elever som arrangører’ i Norge i 2006 og i Danmark var det de tre nationale institutioner: Teatercentrum, Dansehallerne og LMS – Levende Musik i Skolen, der tog idéen op tilbage i 2010.

Et KulturCrew består typisk af 6-12 elever, som i samarbejde med en kontaktlærer står for både forberedelse og afvikling af arrangementer på skolen. Det kan være et teaterstykke, en skolekoncert, en danseforestilling eller noget helt fjerde.

Eleverne samarbejder om opgaverne. De skal kunne optræde som medværter, PR-folk, praktiske hjælpere eller arrangører.

For at blive uddannet til de forskellige opgaver, tilbydes eleverne et årligt kursus med KulturCrew fra andre skoler i kommunen.

KulturCrew på skolen sikrer kulturelle arrangementer og kunstnerne det bedst mulige udgangspunkt for god optræden. KulturCrew er gode forbilleder, der med engagement bidrager til, at skolen er både forberedt og forventningsfuld.

På skoler, der allerede har KulturCrew, oplever de, at sådan et Crew giver mere dialog, sammenhold og ligeværd på tværs af klasser på skolen. Eleverne får mulighed for at lære noget udover det skolefaglige, og skolen får en række mere aktive og engagerede elever.

Vi anvender cookies for at forbedre brugeroplevelsen.

Læs mere om cookies